Czarny bez na gorączkę

Czarny bez na gorączkę

Czarny bez, rosnący w wielu miejscach naszego kraju, zwalcza gorączkę, łagodzi kaszel oraz zmniejsza ryzyko zachorowań ze względu na zawarte w nim sole mineralne i witaminy. Powinno to zainteresować zwłaszcza te osoby, które lubią robić późnym latem przetwory i korzystać z nich w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nietrudno o infekcje.

Czarny bez wzmacnia organizm, jednak należy poddać go obróbce. Zjedzenie świeżych owoców czy kwiatów jest zabronione, bowiem w ich składzie znajduje się toksyczny składnik, sambunigryna, który dostarczony do organizmu rozkłada się, wywołując osłabienie, wymioty. Toksyczna substancja ulega jednak rozkładowi stając się nieszkodliwą dla organizmu, kiedy kwiaty czy owoce czarnego bzu zostają przetworzone, suszone czy gotowane.

Krzaki czarnego bzu rozrastają się do sporych wielkości, dlatego często zajmują sporo miejsca. Ich kwiaty w białym kolorze mają kształt baldachów, jednak nie przyciągają swoją wonią. Owoce z kolei, przypominające jagody, nie są zbyt smaczne. I choć surowe nie zachęcają do ich kosztowania czy wąchania, a więc dobrze, bo nie nalezy ich spożywać w takiej postaci, są idealnym produktem do obróbki, co wykorzystują domowi i fachowi zielarze.

Co kryją kwiaty i owoce czarnego bzu
Niepozorne i, co tu kryć, śmierdzące kwiaty czarnego bzu, zawierają sporą ilość cennych dla organizmu składników: flawonoidów, kwasów fenolowych, kwasów organicznych, steroli, garbników, soli mineralnych, triterpeny, które wykazują właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Dodatkowo wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, działają moczopędnie, łagodzą chore gardło, pomagają zwalczyć zapalenie spojówek.
Owoce czarnego bzu są także bogactwem cennych składników. Jagody czarnego bzu zawierają w sobie kwasy owocowe, glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, witaminy (C i A) oraz sporą ilość soli mineralnych: sód, potas, wapń, żelazo, glin.
One także wykazują właściwości napotne i moczopędne, dodatkowo przeczyszczające i przeciwbólowe. Ze względu na właściwości przeczyszczające, wskazane jest podanie jagód czarnego bzu przy zatruciu celem usunięcia z organizmu toksyn a ze względu na właściwości przeciwbólowe, przy nerwobólach.

Jak wykorzystać kwiaty i owoce czarnego bzu
Ponieważ kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają w sobie toksyczną substancję, która neutralizuje się podczas ich obróbki, aby je wykorzystać koniecznie należy je jej poddać.
Kwiaty czarnego bzu można wykorzystać sezonowo, owoce natomiast posłużyć mogą do produkcji soku, który zamknąć można w ciemne butelki.
Czas zbiorów kwiatów czarnego bzu przypada na okres, kiedy nie wszystkie jeszcze kwiaty są rozwinięte. Należy je suszyć w cieniu, bowiem pod wpływem słońca kwiaty ciemnieją, natomiast zawarte w nich substancje odżywcze tracą swoje właściwości lecznicze.
Owoce czarnego bzu należy zebrać, gdy są one dojrzałe, lśniące i czarne. wskazane jest, by ścinać je w baldachach, usuwając szypułki dopiero po wysuszeniu owoców.
Kwiaty czarnego bzu
Łyżkę kwiatów czarnego bzu należy zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Wyłączyć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić. Pić 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie. Działa moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo.
Owoce czarnego bzu
Zebrane owoce należy umyć, następnie przesypać do garnka a kiedy puszczą sok, rozetrzeć. Zagotować miód z sokiem w proporcji 1:10 (miód:sok). Powstały sok przelać do ciemnych butelek. Pić w okresie przeziębienia, zaburzeń trawienia, nerwobólach 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego z wodą soku

Przeczytaj więcej:

depresin producent I gastramin I varicolen co to jest I moctivin co to jest