Dieta dr Dukana Protal Faza I

Dieta dr Dukana Protal Faza I

Dieta dr Dukana Protal Faza I (faza ataku)
Celem fazy ataku jest skłonienie organizmu do pracy mającej na celu przyniesienie zamierzonego efektu, którym jest widoczny spadek wagi. Trwa on od jednego do dziesięciu dni i zależny jest od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, a więc ilu kilogramów chcemy się pozbyć.

Dieta dr Dukana bazuje na produktach wysokobiałkowych przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Pierwszy etap pozwala na szybką utratę wagi, co z kolei motywuje do bycia konsekwentnym w kolejnych etapach diety. Co ważne, nie należy jej modyfikować, zmieniać kolejności poszczególnych etapów, bowiem właśnie jej rygorystyczne przestrzeganie przynosi zadowalające osiągi.

Faza ataku opiera się głównie na chudym mięsie oraz nabiale. Jej efekty porównać można do głodówki, jednak jej zaletą jest to, iż do organizmu dostarczane są wartościowe składniki.
Spożywając chude mięso, które zaleca się sporządzać na grillu lub w piekarniku, sprawiamy, że metabolizm zostaje przyspieszony, bowiem organizm otrzymuje cenną porcję protein.

Polecanymi produktami są:

chude mięso drobiowe bez skóry,
chude wędliny drobiowe,
szynka i podroby,
chudy nabiał, w tym: biały ser, mleko, jogurty, maślanka, kefir,
ryby w postaci wędzonej, pieczonej, gotowanej oraz surowej,
owoce morza,
jajka.
w fazie tej dopuszczalne są również takie produkty jak: musztarda, ocet, sól, cytryna, korniszony, chili.

Pamiętać należy o wypijaniu każdego dnia co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej. Nie trzeba rezygnować tu z picia kawy, herbaty i ziół.

Chcąc osiągnąć zadowalające rezultaty należy stosować się do listy produktów. Wprowadzenie czegoś spoza listy doprowadza do zaburzenia zasady niełączenia, co z kolei odzwierciedla się nie osiągnięciem postawionego sobie celu.
I choć repertuar produktów spożywczych jest dość okrojony, stosowanie ich w codziennym jadłospisie popłaca i przynosi widoczne rezultaty, których wiele osób nie jest w stanie osiągnąć stosując inne diety.

Szczegółowa lista produktów dopuszczalnych do spożycia w fazie ataku

Chude mięso
Sięgając po chude mięso zdecydować można się na:
cielęcinę, jeśli przygotowujemy z niej kotlety, pamiętać należy o usunięciu tłuszczu,
wołowinę, wybierajmy tę możliwie najchudszą,
koninę, poza łatą,
nie należy sięgać po jagnięcinę oraz wieprzowinę.

Podroby
W grupie podrobów znajdują się:
wątróbka z drobiu, cielęca, wołowa, ozór pozbawiona tłustych elementów.

Drób
Spożywając drób należy pamiętać, by jeść go bez skóry. Wskazany jest kurczak, natomiast zabronione ptaki o płaskich dziobach, a zatem gęsi czy kaczki.

Chude wędliny
W składzie chudych wędlin znajduje się niewielka ilość tłuszczu, maksymalnie 4%. Na liście zakazanych wędlin znajduje się szynka prawdziwa, szynka wędzona oraz golonka, które zawierają znacznie więcej tłuszczu, aniżeli jest dozwolone.

Ryby
Wszystkie chude i białe ryby, a zatem: tuńczyk, makrela, sola, dorsz, okoń, sardynka, łosoś, pstrąg, reja, miętus, dorada. Można je spożywać w wersji wędzonej, gotowanej, pieczonej, w sosie własnym, dopuszcza się także sięganie po konserwy.

Owoce morza
Homary, ostrygi, krewetki, kraby, a więc skorupiaki i mięczaki.

Jaja
Produkty jajeczne w każdej postaci. Ze względu jednak na zagrożenie poziomem cholesterolu, nie należy spożywać ich w nadmiarze.

Chudy nabiał
Każdy nabiał o małej zawartości tłuszczu: jogurty, kefiry, maślanka, serki homogenizowane. Dozwolone są jogurty owocowe, jednak nie więcej niż dwa w ciągu dnia.

Napoje
Minimum 1,5 litra wody w różnej postaci, przy czym wskazana jest postać czysta, a więc woda mineralna, mniej kawy, herbaty, choć nie trzeba z nich rezygnować.

Dodatkowo
Na liście produktów dodatkowych znajdują się: chude mleko, słodzik, zioła, czosnek, tymianek, cebula, pietruszka, szczypior, przyprawy.

Polecam:

depresin opinie I gastramin forum I varicolen apteka I moctivin tabletki