Grzyby jadalne

Grzyby jadalne, jak sama nazwa wskazuje, są nieszkodliwe dla ludzkiego organizmu po spożyciu (w przeciwieństwie do grzybów trujących). Grzyby jadalne mają wiele składników odżywczych, jednak największą popularnością cieszą ze względu na swój niepowtarzalny smak.

Grzyby jadamy pod wieloma postaciami: smażone, gotowane, suszone, duszone, jako przetwory, itd.

UWAGA: jeśli będziesz przechowywał grzyby zbyt długo w nieodpowiednich warunkach lub pod nieodpowiednią postacią, mogą stać się niebezpieczne (po zjedzeniu) dla twojego zdrowia, a nawet życia.

W Polsce rośnie około 5000 gatunków grzybów, jednak nie wszystkie z nich nadają się do spożycia. Nawet wytrawni grzybiarze zbierają zwykle do 10 różnych gatunków. Dlaczego tylko tyle? Ponieważ jeśli chodzi o resztę jadalnych gatunków, to albo zbyt łatwo jest je pomylić z trującymi grzybami albo występują bardzo rzadko albo po prostu ich smak nie jest zbyt interesujący.

Do najpopularniejszych jadalnych grzybów w Polsce (w innych rejonach świata, ta klasyfikacja z pewnością jest różna) należą:

– rydze – grzyby spożywane zwykle po podsmażeniu na maśle. Rosną pod sosnami.
– borowiki, prawdziwki – grzyby o niezwykłym aromacie, zwykle zasuszane i używane, jako przyprawa. Dość trudno jest je znaleźć, chyba, że zna się miejsca, w których rosną.
– gąski – zwykle zbierana jest gąska zielonka, którą się marynuje lub przyrządza na gęsto.
– czubajki kanie – grzyby o przyjemnym smaku i aromacie. Rzadko zbierane, ponieważ łatwo można je pomylić z muchomorem sromotnikowym.
– pieprzniki, w tym kurki – smaczne grzyby, które łatwo jest znaleźć. Zwykle zjadane pod postacią sosu lub przetworów, suszone tracą swój smak.
– koźlarze – jedzone są zwykle dwa rodzaje: koźlarze czerwone i pomarańczowe.
– maślaki – ich charakterystyczną cechą są „lepkie” kapelusze, w związku z czym wiele pracy trzeba włożyć, aby doprowadzić je do stanu nadającego się do spożycia.
– trufle – grzyby, które rosną pod ziemią i cieszą się dużą popularnością w świecie kulinarnym (można powiedzieć, że to najdroższe grzyby na światowym rynku).

Polecane dla Ciebie:

depresin I gastramin cena I varicolen forum I moctivin forum