żywność

Jak przechowywać żywność w lodówce

Wybierając się na większe zakupy nasz wózek zostaje wypełniony w większości produktami spożywczymi. Dodatkowo dochodzą jeszcze środki czystości i inne, mniej lub bardziej potrzebne, rzeczy, które po powrocie do domu musimy rozpakować.

Większość produktów spożywczych trafia do lodówki, jednak nie każdy z nich tego wymaga. Ważne jest jednak, by wiedzieć, które miejsce w lodówce jest najbardziej odpowiednie dla poszczególnych produktów. Pamiętać należy również, że urządzenie to nie przedłuża terminu ważności, zatem wiedzieć należy jak długo nasze produkty mogą być przechowywane, zarówno w wersji zamkniętej, jak i otwartej.
Znacznie dłużej przechowywać można produkty spożywcze w zamrażalce. Najczęściej wędrują do niej mrożonki, które można tu przechowywać nawet rok, mięso – od 3 do 12 miesięcy, ryby – chude – 8, tłuste – 4 miesiące.
Produkty otwarte, które przechowujemy w lodówce, należy zużyć w ciągu kilku dni. Mleko w kartonie może stać otwarte maksymalnie 3 dni, żółty ser – około 6, biały ser – do 2 dni. Masło pozostaje wartościowe do 6 dni, dużo dłużej, bo nawet 3 tygodnie, swą świeżość zachowuje margaryna do smarowania pieczywa zamknięta w plastikowym pojemniku.

Lodówka jest miejscem, w którym przechowujemy różne produkty spożywcze. Warte podkreślenia jest to, że wymaga ona systematycznego przeglądania i mycia, najlepiej dwa razy w miesiącu. Idealnym detergentem jest płyn do mycia naczyń lub woda z octem, zwłaszcza jeśli w lodówce doszło do spleśnienia jakiegoś produktu.
Mycie lodówki powinno odbyć się po wcześniejszym wyciągnięciu wszystkich produktów oraz po wyłączeniu jej z prądu. Przed jej włączeniem należy wytrzeć ją do sucha a następnie włożyć wszystkie produkty sprawdzając ich stan.

Jak układać żywność w lodówce
W każdej lodówce znajdują się półki, szufladki, istnieje także możliwość ułożenia produktów na drzwiczkach. Najbardziej oczywiste jest miejsce ułożenia jajek, bowiem w każdej lodówce producent umieszcza na drzwiczkach specjalne pojemniki przeznaczone na nie. A co zresztą produktów? Czy wiemy, gdzie jest dla nich najlepsze miejsce? Co powinno znaleźć się na poszczególnych półkach lodówki?
Półka górna zarezerwowana jest dla słoików: dżemów, konfitur, powideł a także produktów mlecznych: mleka, jogurtów, kefirów. Na półkach niższych panuje niższa temperatura a w takiej bakterie rozwijają się szybciej, z tego też powodu nie należy układać wyżej wymienionych produktów na niższych półkach.
Na półkach środkowych znaleźć powinno się miejsce dla tych produktów spożywczych, które szybko się psują i mają krótki termin przydatności. To zatem dobre miejsce dla białego sera, wędlin oraz garnka z zupą, który należy szczelnie przykryć.
Na najniższej półce należy przechowywać mięso, wędliny oraz ryby. Wskazane jest, by przed ich umieszczeniem w lodówce, umyć je a następnie owinąć w folię spożywczą. Mogą one być przechowywane zaledwie jeden dzień i terminu tego nie należy przedłużać.
Dolne szuflady to miejsce wysokiej wilgotności oraz temperatury około 10 stopni C. Przewidziane są one dla owoców i warzyw, przy czym pamiętać należy, żeby spożyć je w ciągu kilku najbliższych dni. Wkładając sałatę dopilnujmy, aby opakowanie, w którym warzywo się znajduje, nie było szczelne. Dojść może do wytworzenia się azotanów, które nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Jeśli jesteśmy smakoszami twardych serów, szuflada lodówki jest doskonałym miejscem na ich dojrzewania. Należy włożyć je jednak wcześniej do pojemników.
Pozostają jeszcze półki na drzwiczkach, w których, prócz jajek, przechowywać możemy olej, najlepiej w szklanej i ciemnej butelce, sok w kartonie, sosy w butelkach, ketchup.

Przed włożeniem produktów do lodówki warto przełożyć je do odpowiednich pojemników. W sprzedaży dostępne są folie oraz plastikowe pojemniki, które izolują, słabo przepuszczają parę wodną oraz substancje zapachowe. Można też skorzystać z papieru śniadaniowego, w który warto zapakować plasterki wędliny a następnie włożyć je do torebki śniadaniowej.

Układając produkty w lodówce należy zapewnić im dużo przestrzeni, aby krążące tam powietrze miało swobodny przepływ. Wkładając jednak potrawy do zamrażalki należy układać je ciasno. Po ich rozmrożeniu, co warto wykonywać na dolnej półce lodówki, produkty należy poddać obróbce termicznej, dzięki której rozwijające się podczas rozmrażania drobnoustroje zostaną zniszczone.

Przeczytaj więcej:

depresin w aptece I gastramin tabletki na przeczyszczenie I varicolen producent I moctivin producent