Niejadalne

Grzyby niejadalne i trujące często są ze sobą mylone – jest to jednak wielki błąd. Jaka jest więc między nimi różnica? Otóż grzyby trujące zawierają toksyny, których działania wywołują niepożądane skutki dla ludzkiego organizmu (od bólu brzucha, przez wymioty i biegunkę, nawet po uszkodzenie nerek i wątroby). Grzyby niejadalne natomiast są niezdatne do spożycia ze względu na brzydki zapach, nieprzyjemny smak albo twardy lub gąbczasty miąższ. Do grzybów niejadalnych zalicza się także te gatunki, które są po prostu ciężkostrawne.

Podstawową różnicą między grzybami niejadalnymi a grzybami trującymi jest fakt, że te drugie zawierają toksyny mogące wywołać niebezpieczne objawy w organizmie ludzkim, kiedy pierwsze mają po prostu nieprzyjemny zapach lub smak, ale nie są zagrożeniem dla życia człowieka.

Grzyby niejadalne (kilka przykładów):

– buławka spłaszczona – jest to gatunek dość rzadki, dlatego chroniony w Polsce.
– buławka pałeczkowata
– gąska pomarańczowa – zaliczana do grzybów niejadalnych ze względu na gorzki smak.
– boczniak dębowy
– gwiazdosz rudawy – jest to najpopularniejszy gatunek gwiadoszy w Polsce, ale jednocześnie gatunek objęty ochroną.
– gwiazdosz potrójny
– mądziak psi – znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, jest bardzo rzadki, a w związku z tym pod ochroną.
– mądziak malinowy
– sromotnik bezwstydny – zaliczany do grzybów niejadalnych ze względu na swój nieprzyjemny zapach, choć w niektórych krajach, owocniki w formie nierozwiniętej są jadane. Warto wiedzieć, że ten gatunek grzyba w niektórych przypadkach jest wykorzystywany jako środek leczniczy.
– czernidłak pospolity – występuje na żyznych glebach (poza lasem), wszędzie jest traktowany jak grzyb niejadalny.
– monetka szerokoblaszkowa
– pieniążek wrzecionowaty – zaliczany do grzybów niejadalnych ze względu na nieprzyjemny zapach.
– mleczaj paskudnik
– mleczaj chrząstka – jest to jeden z najpospolitszych gatunków grzybów w Polsce, występujący we wszelkiego rodzaju lasach. Jest on zaliczany do grzybów niejadalnych ze względu na swój silnie piekący smak.

Polecane dla Ciebie:

depresin gdzie kupić I gastramin cena I varicolen forum I moctivin forum